Víte, že:

Procento úmrtí z důvodu civilizačních onemocnění se za posledních 50 let zvýšilo téměř o dvojnásobek? Ano, dnes již téměř ¾ všech úmrtí způsobují civilizační choroby, za posledních 10 let se % těchto příčin úmrtí zvedlo o hrozivých 10%. Z toho více než polovina je přisuzována kardiovaskulárním onemocněním.

K tomuto hrozivému faktu přispělo několik zásadních příčin:

  • Využíváme nové, tělu neznámé technologie při výrobě potravin. Používáme nejrůznější chemické látky pro ošetření a růst plodin, které tak slábnou, vodnatí a rychle se kazí. Geneticky upravené potraviny zvyšují riziko trvalého poškození všech plodin s neodhadnutelnými následky.
  • V současnosti dovážíme spoustu plodů z jiných klimatických pásem. Například vodnaté a kyselé ovoce jako jsou citrusy, kiwi či ananas. Dnešní brambory nebo rajčata nemají téměř žádnou pevnost a pružnost, kterou naše orgány velmi postrádají. Dříve jsme konzumovali suroviny, které odpovídali našemu klimatu. Byly to plodiny silné, odolné a na minerální látky nesrovnatelně bohatší. To vše díky proměnnému a chladnějšímu počasí.

Za posledních 40 let klesl obsah živin v potravinách v průměru o 50%!

Ztráty živin v základních surovinách

  • Zatímco dříve převládala skromná strava z neextrémních potravin, jakými jsou obilí či zelenina, dnes si život každodenně zpříjemňujeme nejrůznějšími pamlsky (čokoláda, chemizované nápoje, fast food). Generační vývoj lidského organismu není uzpůsoben k tomu, aby se dokázal přizpůsobovat těmto rychlým změnám a proto je stále trvale intoxikován.
  • Zatímco dříve lidé pracovali především fyzicky a trávili většinu na čerstvém vzduchu, dnes mnoho lidí tráví spoustu času neustálým sezením v přetopených a přechemizovaných místnostech. A samozřejmě díky narůstající virtualizaci dnešního světa extrémně trpí naše nejmladší generace, která neustálým posedáváním u počítače zřídka kdy tíhne k následné pohybové aktivitě či dokonce pravidelnému sportování. Právě proto je současný populační výskyt obezity extrémnější než kdy jindy.

 

Obezita způsobuje většinu zdravotních komplikací člověka:

Z těchto negativních poznatků jasně vyplývá, že v dnešní době je užívání doplňků stravy přímo nutnost. S kvalitou potravin už to lepší nebude, ba naopak se nenasytné potravinářské korporace budou, v rámci konkurenčního boje, snažit ještě více tlačit ceny surovin směrem dolů, což bude ovšem znamenat další pokles nutričních hodnot v přijímané potravě. Pamatujte na to, že právě toto stupňující se riziko nám bude nadále zkracovat náš plnohodnotný život !